Pers & media

Ontdek Brugges eeuwenoude traditie vol Bijbelse taferelen en cultureel erfgoed. Bereid je voor op een unieke reis door de geschiedenis.

Kom langs in Brugge

Elk jaar, op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, beweegt de Heilig Bloedprocessie zich door de historische binnenstad van Brugge. Deze processie, ontstaan in 1304, weerspiegelt diepgeworteld geloof en een rijke stadsgeschiedenis. Door de eeuwen heen is de traditie geëvolueerd tot een waar spektakel.

De Heilig Bloedprocessie vraagt meerdere weken voorbereidingstijd. Deze voorbereidingen vormen ideaal voer voor interessante reportages: er wordt genaaid, gestreken en gepoetst dat het een lieve lust is. Neem contact op als je interesse hebt voor een reportage of ander communicatie-initiatief.

De Heilig Bloedprocessie is hét evenement waar Brugge elk jaar naar uitkijkt! Je bent op donderdag 9 mei de hele dag welkom. Het eigenlijke spektakel gaat van start vanaf 14.30 uur (start op de Dijver).

Hoe we elkaar kunnen helpen

Een samenwerking brengt ons rijke erfgoed tot leven! Via content in (online) kranten en tijdschriften, op radio en televisie houden we de traditie springlevend. Als organisatie voorzien we boeiende verhalen en visuele pracht. Wij danken je alvast voor de aandacht voor de Heilig Bloedprocessie in jouw medium!

Pers­accreditatie

Met een persaccreditatie verkrijg je toegang tot het parcours en de stadshallen waar de voorbereidingen plaatsvinden. Vraag een persaccreditatie aan via persdienst@brugge.be. Bezorg je correcte contactgegevens, zodat wij je persbadge en de praktische info kunnen bezorgen. Draag deze badge zichtbaar tijdens het evenement. Deze geeft je toegang tot het gehele parcours en de locatie waar de voorbereidingen plaatsvinden.

Praktische informatie

De voorbereidingen voor figuranten en medewerkers starten al weken vooraf in de stadshallen (Markt, onder belfort, ingang via Oude Burg). Op de dag zelf start de drukte vanaf de middag, op diezelfde locatie. Je vindt de dieren in Pandreitje, Astridpark en de omgeving van de Oude Burg.

De Heilig Bloedprocessie vangt aan in de Dijver om 14.30 uur en neemt je mee op een route door het hart van de binnenstad van Brugge. Passage op elk punt van het parcours duurt ongeveer anderhalf uur. Volg de route op de plattegrond

Voor leuke inzichten kan je uiteraard een interview afnemen met de organisatie. Er zijn heel wat verhalen en insteken mogelijk. Om dit vlot te doen verlopen kan een gesprek het best gebeuren vóór 13.30 uur of op het einde van de dag vanaf 17.30 uur.

Richtlijnen

Voor een vlot verloop vragen we je rekening te houden met de volgende richtlijnen:

  • Onderbreek de processie niet en houd ze niet op.
  • Ga niet midden een groep figuranten staan.
  • Loop niet doorheen de groepen, en vermijd meestappen met een groep.

De processie in cijfers

figuranten
medewerkers
jaar oud
dieren
praalwagens
toeschouwers

Sponsors

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op.
We helpen je graag om dit bijzondere evenement mee te maken.