Over ons

We stellen graag de gepassioneerde mensen aan je voor die de Heilig Bloedprocessie tot leven brengen en het evenement tot een onvergetelijke ervaring maken.

Wat is de Heilig Bloedprocessie?

De Heilig Bloedprocessie is een jaarlijks terugkerend evenement in Brugge. De processie trekt sinds 1304 door de historische binnenstad van Brugge. en wordt vergezeld door honderden figuranten, waaronder muzikanten, dansers, zangers, ruiters… De processie is een levende uitdrukking van de religieuze en culturele tradities van Brugge, die erkend is als UNESCO-werelderfgoed.

Organisatie en coördinatie

De Heilig Bloedprocessie is een project dat gedragen en georganiseerd wordt door Bruggelingen en door vele generaties mensen die er al tientallen jaren vrijwillig aan meewerken. De processie is een organisatie van de vzw Heilig Bloedprocessie, met logistieke medewerking van de stad Brugge.

Een team van vrijwilligers werkt elk jaar hard om de processie tot een succes te maken.

De organisatie wordt geleid door een klein team van geëngageerde medewerkers. Maak kennis met de gezichten achter de processie.

Mieke De Meyer

Mieke De Meyer

Mieke De Meyer is een ervaren musicus en dirigent met een master in trompet en kamermuziek. Ze doceert zowel aan het Brugs Conservatorium als aan de Tieltse Academie en dirigeert ook de Koninklijke Fanfare de Zwaan in Lichtervelde. Mieke is al vele jaren de muzikale coördinator van de Heilig-Bloedprocessie. Ze werft en plant alle muzikanten in en begeleidt hen bij de voorbereidingen. 

Haar band met de processie begon op 15-jarige leeftijd. Opmerkelijk genoeg werd haar zoon geboren op de ochtend na de processie in 2013 - net de dag ervoor was Mieke als muzikaal coördinator druk bezig geweest om alles perfect te orkestreren.

Ellen Verstraete

Ellen Verstraete

Ellen Verstraete maakt deel uit van het team van Brugge Plus vzw. Sinds 2018 ondersteunt ze de organisatie van de Heilig-Bloedprocessie. Als hoofdassistent van algemeen coördinator Matthieu speelt ze met grenzeloze energie en enthousiasme een belangrijke rol in de organisatie van het evenement. Tot haar verantwoordelijkheden behoren het plannen, aansturen en communiceren met alle deelnemers en medewerkers - waarvan er meer dan 2.000 zijn. 

Ellen heeft dierbare herinneringen aan de processie, van haar kindertijd tot de keer dat ze in 2013 deelnam met haar zoon en vrouw. Voor haar zijn de hoogtepunten de doorgang van het relikwie tijdens de ochtendprocessie en het gezamenlijk zingen van de verzegelhymne tijdens de avondmis - momenten vol trots en ontroering. De dag van de processie ziet ze als het hoogtepunt van weken hard werken.

Dominique Deckers

Dominique Deckers

Dominique Deckers, een Bruggeling met een passie voor theater, is de regisseur van de Heilig-Bloedprocessie. Als kind nam hij al deel aan de processie en later werd hij een ervaren theatermaker en regisseur. Onder zijn leiding repeteren elk jaar 1800 figuranten hun scènes, waarbij de traditie zorgvuldig in ere wordt gehouden. Dit wordt gedaan met respect voor de traditie en UNESCO's erkenning van immaterieel erfgoed van de mensheid, terwijl ook de modernisering niet uit het oog wordt verloren. De kerngroep van organisatoren, die een hechte vriendengroep is geworden, inspireert de Brugse figuranten en vrijwilligers met hun kenmerkende enthousiasme.

Dominique benadrukt het belang van de betrokkenheid van de Bruggelingen - een processie die met honderden helpende handen mogelijk wordt gemaakt en in goede banen wordt geleid. Hij is er trots op te kunnen bijdragen aan het behoud van deze eeuwenoude traditie.

Jolien Smis

Jolien Smis

Jolien Smis, een echte Bruggeling in hart en nieren, is de choreografe van de Heilig-Bloedprocessie. Haar verantwoordelijkheden omvatten het rekruteren van dansers, het creëren en aanleren van choreografieën aan dansgroepen in de processie en het toezicht houden op alle inclusieprojecten binnen de processie. 

Jolien is de choreograaf sinds 2015. Hiervoor danste ze in verschillende dansensembles, zoals de groepen 'Paradijs' en 'Johannes de Doper'. Een bijzondere herinnering voor haar is het jaar dat de processie niet door kon gaan vanwege het slechte weer - dus alle figuranten voerden hun acts voor elkaar uit in de voorbereidingshal, waardoor een sterk gevoel van eenheid en een echte Brugse sfeer ontstond.

Matthieu Clarysse

Matthieu Clarysse

Matthieu Clarysse is sinds 2017 de algemene coördinator van de Heilig Bloedprocessie. Hij is verantwoordelijk voor het vlotte, praktische, logistieke en veilige verloop van het evenement. Dit omvat een breed scala aan taken met betrekking tot communicatie, vergunningen, logistiek, veiligheidsaspecten en meer. Hij houdt ook toezicht op de werving van dieren en groepen, de aansturing van het personeel en de organisatie van de indrukwekkende collectie kostuums en schoenen. De vele innovaties in het evenement zijn Matthieu's domein. Interessant is dat hij persoonlijk alle stoffen voor nieuwe kostuums zelf selecteert - in zogenaamde 'stoffenjachten'. 

Matthieu is al sinds zijn 12e betrokken bij de processie, aanvankelijk in de groepen 'Paradijs' en 'Romeins peloton', later als processiebegeleider. Vanaf 2014 trad hij drie edities in de voetsporen van zijn voorganger.

Meewerken?

Deelnemen aan de Heilig Bloedprocessie biedt een kans om tradities levend te houden.
Ontdek hoe je samen met ons dit prachtige evenement mogelijk kunt maken.