Bezoeker

Dag bezoeker, wat leuk dat je hier terecht bent gekomen! Ontdek hier één van de meest indrukwekkende historisch-religieuze tradities van Vlaanderen.

Beleef een meer dan 700 jaar oude traditie

Stap in de geschiedenis en beleef een traditie die al eeuwen standhoudt in Brugge. Elk jaar op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart is de Heilig Bloedprocessie een indrukwekkende gebeurtenis die je mee op reis neemt doorheen de tijd.

Jaarlijks is de Heilig Bloedprocessie de plaats waar generaties samenkomen om een verhaal van geloof, cultuur en verbondenheid tot leven te brengen. De traditie, ontstaan in 1304, blijft tijdloos door de jaarlijkse vernieuwingen. Laat je elk jaar opnieuw verrassen!

Erkend als UNESCO-werelderfgoed

Dankzij het behoud van de tradities door de generaties heen staat de Heilig Bloedprocessie sinds 2009 met trots op de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid (UNESCO-werelderfgoed).

Deze bijzondere erkenning benadrukt niet alleen de diepgaande historische betekenis van het evenement, maar ook de onschatbare waarde ervan voor de culturele identiteit van de gemeenschap. Daarnaast symboliseert deze erkenning het behoud van de tradities door de generaties heen.

Digitale programmagids

Verdiep je in de Heilig Bloedprocessie via de digitale programmagids! Ontdek de diepgewortelde betekenis van de vijf delen en leer onze 54 deelnemende groepen kennen via tekst, geluiden beeld. Leer zo de symboliek kennen van de taferelen.

Tickets

De Heilig Bloedprocessie is een gratis evenement dat je op een plaats naar keuze kan meemaken, eender waar het parcours voorbijkomt. Een ticket kopen is niet vereist om mee te kunnen genieten van de voorbijkomende optocht.

Wil je de Heilig Bloedprocessie graag volgen vanaf een tribune of een zitbank? Dan kan je vanaf begin maart tickets aankopen via ons online platform of bij infokantoor 't Zand (Concertgebouw, open van maandag-zaterdag: 10.00-13.00 uur en 14.00-17.00 uur, op zon- en feestdagen: 10.00-14.00 uur), bij infokantoor Markt (Historium, open van maandag-zondag: 10.00-17.00 uur), of via telefoonnummer 078 15 20 20 (maandag-vrijdag: 14.00-17.00 uur).

Gereserveerde/genummerde zitplaatsen

Tribunes € 12,50 p/p
Banken € 4,50 p/p

Groepen (> 20 personen), Belgische senioren en bezoekers met een beperking

Tribunes € 11,00 p/p
Banken € 3,60 p/p

Veelgestelde vragen

De Heilig Bloedprocessie is een evenement voor iedereen. We hechten veel waarde aan inclusie en toegankelijkheid. We bieden verschillende ondersteunings- en assistentiemogelijkheden aan om dit historisch evenement mee te beleven, ook als je een beperking hebt. Ontdek hier hoe we jou helpen om de Heilig Bloedprocessie optimaal te beleven.

Kan je de processie niet fysiek meemaken? Niet getreurd! De Heilig Bloedprocessie wordt live uitgezonden op televisie en via online kanalen.

Tickets voor personen met een handicap

Je kan van deze tickets gebruik maken op vertoon van je EDC (European Disability Card), blauwe parkeerkaart voor personen met een handicap of nationale verminderingskaart voor het openbaar vervoer (‘blauwe kaart’).

Tickets voor groepen

Verengingen voor personen met een handicap kunnen maximaal 20 tickets verkrijgen aan een verminderd tarief via Lokaal Sociaal Beleid Stad Brugge.

Tickets voor mensen in armoede

We willen iedereen de kans geven om de processie mee te maken, ongeacht hun situatie. Daarom bieden we gereserveerde tickets aan voor Bruggelingen die nood hebben aan een zitplaats, maar voor wie de ticketprijs te hoog is. Dat gebeurt via het Brugs Netwerk Vrijetijdsparticipatie. Vraag je tickets aan via 0496 90 50 15 of vrijetijdsparticipatie@ocmw-brugge.be. Samen maken we deze prachtige ervaring mogelijk.

Heb je nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op.
We helpen je graag om dit bijzondere evenement mee te maken.