Praktische info

Editie 2024

Datum Donderdag 9 mei 2024
Uur Start om 14.30 uur (Dijver)

Elk jaar op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart komt de betoverende Heilig Bloedprocessie tot leven. In 2024 is dat op donderdag 9 mei. In 2025 zal dat zijn op donderdag 29 mei.

Het spektakel start om 14.30 uur vanaf de Dijver. Terwijl de processie zich een weg baant door het parcours, duurt de passage op elk punt ongeveer anderhalf uur. Afhankelijk van je plek op de route kan je de processie dus vroeger of later bewonderen. Het meeslepende schouwspel bereikt zijn einde om 17.30 uur.

In beeld: twee beiaarden op één beeld

De Heilig Bloedprocessie wordt afgesloten door een mobiele beiaard die haar feestelijke klanken over de stad strooit. De beiaard wordt doorheen de stad rondgetrokken op een wagen, en wordt live bespeeld. Hij begeleidt in de processie de vlaggenzwaaiers in hun Brugse kleuren.

De beiaard is hét typische instrument in de belforten van de Vlaamse steden. Deze foto is uniek, omdat twee beiaarden op één foto worden samengebracht: de beiaard van het Brugse belfort op de achtergrond, met de mobiele beiaard van de processie vooraan.

Parcours

Legende

 • Parcours

 • Tribunes

 • Zitbanken

 • Eerstehulppost

 • 1

  Belfort

 • 2

  Basiliek van het Heilig Bloed

 • 3

  Onze-Lieve-Vrouwekerk

 • 4

  Sint-Salvatorskathedraal

 • WC

 • Info

 • Info

  - Tourist Info 't Zand (Concertgebouw)
  - Tourist Info Markt (Historium)

Bezoekers met een beperking

De Heilig Bloedprocessie is een evenement voor iedereen. We hechten veel waarde aan inclusie en toegankelijkheid. We helpen je om dit historisch evenement optimaal te beleven.

Meer informatie

Er rijden geen bussen van De Lijn op het parcours van de processie vanaf 12.45 uur en tot de processie voorbij is.

De dienstverlening verloopt via een aangepast traject. Tussen 08.00 uur en 12.45 uur is de dienstverlening hetzelfde als op shoppingdagen in functie van de Morgenprocessie.
Meer info vind je op delijn.be of bel 070 220 220.

De centrumshuttle volgt een aangepaste reisroute en bedient enkel volgende haltes:
L. Coiseaukaai - Calvarie (richting station) - Langerei (richting station) - Jan van Eyck (richting station) - Biekorf - H. Brugmansstraat (i.p.v. Kiss & Ride station). De dienstregeling kan afwijken.

Als de Heilig Bloedprocessie officieel afgelast wordt (bijvoorbeeld als gevolg van slechte weersomstandigheden) zijn er voor tickethouders twee mogelijkheden:

 • of je kiest ervoor om je ticket kosteloos om te boeken naar de volgende editie van 2025. Dat doe je tot en met 15 maart 2025.
 • of je kiest ervoor om je ticket te laten terugbetalen. Dat doe je eveneens tot en met 15 maart 2025.

In&Uit contacteert zelf alle tickethouders voor omboeking of terugbetaling met de te volgen procedure.

Het verkeer en de doortocht van alle voertuigen, fietsen en dieren is verboden

 • vanaf 08.00 uur tot na de Heilig Bloedprocessie in Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat, Minderbroederstraat, Park, Pandreitje en Kartuizerinnenstraat.
 • vanaf 13.00 uur tot na het voorbijtrekken van de processie in de Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (tussen de Klokstraat en de Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Breidelstraat, Burg, Rozenhoedkaai en Braambergstraat.
 • in alle straten die naar de omloop leiden in een straal van tien meter rond alle eerder genoemde straten en pleinen.

Bekijk alle info over de toegankelijkheid voor personen met specifieke noden.

De Heilig Bloedprocessie werkt sinds 2022 met de erfgoedapp. Via deze app kan je de processie gratis meevolgen via audiodescriptie of met filmpjes in Vlaamse gebarentaal die eveneens ondertiteld zijn. Meer informatie en de app downloaden via erfgoedapp.be.

Op donderdag 9 mei 2024 is het vanaf 05.00 uur tot na de processie verboden te parkeren in volgende straten: Minderbroedersstraat, Park en Pandreitje.

In volgende straten is parkeren verboden vanaf 07.00 uur tot na de processie: Rozenhoedkaai, Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (tussen Hauwerstraat en Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Breidelstraat, Burg, Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat, Kartuizerinnenstraat, Schaarstraat (tussen Minderbroedersstraat en Violierstraat), Violierstraat (tussen Schaarstraat en huisnummer 9) en Gevangenisstraat.

Het is eveneens verboden te parkeren in een straal van tien meter rond deze straten en pleinen, behalve op de parkeerplaatsen door het Stadsbestuur aangewezen.

Wil je een foto of video nemen van de processie, blijf op je plaats en loop niet in het midden van de processie of tussen de deelnemers.

Als bewoner van een gebouw langs het parcours van de Heilig Bloedprocessie mag je maximaal twee rijen stoelen plaatsen op het voetpad voor het gebouw dat je bewoont. Je houdt een doorgang van minstens 90 cm vrij op de voetpaden.

Sluit geen straten af die uitmonden op de omloop van de processie. Plaats daar geen van stoelen of banken.