Medewerker of kandidaat

Word figurant in de Heilig Bloedprocessie! We zijn op zoek naar meisjes en jongens, dames en heren die als figurant willen meelopen in deze betoverende processie. Ook achter de schermen zijn er veel mogelijkheden om te helpen.

Let op: voor de editie 2024 zijn alle rollen voor figuranten ingenomen. Deelname als figurant aan deze editie is dus niet meer mogelijk. Via Druppeltool kan je wel al een profiel aanmaken in functie van de editie 2025.

Achter de schermen

De voorbereidingen van de processie beginnen al meerdere weken op voorhand. Naaisters gaan aan de slag met onze uitgebreide kledingcollectie, team decor zorgt ervoor dat alle praalwagens op punt staan en rekwisieten worden zorgvuldig klaargemaakt. Er worden heel wat logistieke vraagstukken opgelost, er is veel praktisch regelwerk, en daarnaast nog veel meer.

Wil je meehelpen aan de organisatie van de Heilig Bloedprocessie? Geef je dan zeker op! Alle inschrijvingen, registraties en planningen gebeuren via Druppeltool, het softwaresysteem dat we hier speciaal voor ontwikkelden.

Let op: voor de editie 2024 zijn alle rollen voor figuranten ingenomen. Deelname als figurant aan deze editie is dus niet meer mogelijk.

Organisatie & coördinatie

Het organiseren van de Heilig Bloedprocessie is een grootse opdracht, die door een team van creatieve vrijwilligers wordt gedragen.

De coördinatoren zorgen ervoor dat al het praktische in goede banen wordt geleid. De regisseur geeft vorm aan de dialogen, opstellingen en scènes. Voor de muziek, de choreografie en de vele dieren zijn er heel wat experts die zich vol enthousiasme engageren voor het waarmaken van deze belangrijke dag.

De organisatie is in handen van de vzw Heilig Bloedprocessie. De stad Brugge biedt logistieke ondersteuning en beperkte financiële steun, beiden essentieel voor het succes van de processie.

Figuranten, dieren & praalwagens

De Heilig Bloedprocessie is meer dan alleen een religieuze en historische optocht. Het is een groots evenement dat mensen uit diverse culturen, van verschillende achtergronden en met allerlei motivaties verbindt.

De traditie van de Heilig Bloedprocessie wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven. Veel families nemen al jarenlang deel aan de processie. Tachtig procent van de deelnemers is jaar na jaar van de partij. Sommige hebben zelfs meer dan 50 deelnames op hun naam geschreven.

De processie is een kleurrijke en levendige ommegang met maar liefst 1.800 figuranten. Daarnaast zijn er ook grote groepen, , waaronder paarden, kamelen, ezels, schapen, honden, roofvogels, een os, kippen en konijnen. De processie wordt vergezeld door 13 praalwagens, die elk een Bijbels verhaal of een belangrijk moment uit de geschiedenis van Brugge uitbeelden.

Belangrijk om te weten

  • Als figurant verwachten we dat je je individueel voorbereidt wanneer dat nodig is (bijvoorbeeld: tekst instuderen indien van toepassing, je lichaamsmaten doorgeven…).
  • Je neemt deel aan één pasmoment waarop kledij en schoeisel worden gepast, gevolgd door een repetitie. Dans- of zanggroepen houden eventueel een tweede of derde repetitie. Deze pasmomenten en repetities gaan door op een avond, woensdagnamiddag of zaterdag, in de weken voorafgaand aan de processie.
  • De dag zelf word je, naargelang je rol, verwacht tussen 12.00 uur en 14.00 uur. Je deelname zit er op ergens tussen 17.00 uur en 18.00 uur.
  • Na de processie ben je meer dan welkom op de bedankingsreceptie; dan praten we na en klinken we op het succesvolle verloop van de dag!

Wat zeggen onze medewerkers?

Veelgestelde vragen

Nee, deelname als figurant of vrijwilliger aan de Heilig Bloedprocessie is gratis. We waarderen de vrijwillige inzet en betrokkenheid van onze deelnemers.

Tijdens het inschrijvingsproces kun je jouw voorkeuren voor bepaalde groepen of rollen aangeven. We zullen ons best doen om aan deze voorkeuren te voldoen, maar uiteindelijk hangt de toewijzing af van beschikbaarheid en de behoeften van de processie.

De kleding voor medewerkers varieert afhankelijk van je rol in de processie. Tijdens de pasmomenten krijg je hierover gedetailleerde informatie en de benodigde kostuums worden verstrekt.

De tijdsbesteding varieert afhankelijk van je rol. Sommige rollen vereisen meer betrokkenheid dan andere.

Meewerken?

Deelnemen aan de Heilig Bloedprocessie biedt een kans om tradities levend te houden.
Ontdek hoe je samen met ons dit prachtige evenement mogelijk kunt maken.