Een processie door de straten van Brugge

Bereikbaarheid

Om de Heilig Bloedprocessie vlot te kunnen laten doorgaan, worden de volgende maatregelen genomen op donderdag 18 mei 2023:

Parkeren

  • Op donderdag 18 mei is het vanaf 5.00 uur tot na de processie verboden te parkeren in volgende straten: Minderbroedersstraat, Park en Pandreitje.
  • In volgende straten is parkeren verboden vanaf 7.00 uur tot na de processie: Rozenhoedkaai, Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (gedeelte tussen Hauwerstraat en Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Burg, Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat en Kartuizerinnenstraat.
  • Parkeren is eveneens verboden gedurende de uren zoals hierboven opgegeven in een straal van 10 meter rond deze straten en pleinen, met uitzondering van de parkeerplaatsen die door het stadsbestuur aangewezen zijn.

Verkeer

  • Het is verboden vanaf 08.00 uur tot na de ontbinding van de processie te rijden met auto, fiets of dier in Oude Burg, Nieuwstraat, Sint-Niklaasstraat, Oude Zomerstraat, Minderbroederstraat, Park, Pandreitje en Karthuizerinnenstraat.
  • Het is verboden vanaf 13.00 uur tot na het voorbijtrekken van de processie te rijden met auto, fiets of dier in Wollestraat, Dijver, Gruuthusestraat, Guido Gezelleplein, Mariastraat, Simon Stevinplein, Steenstraat, Zuidzandstraat, Hauwerstraat, Maagdenstraat (tussen de Klopstraat en de Smedenstraat), Smedenstraat, ’t Zand, Vrijdagmarkt, Noordzandstraat, Geldmuntstraat, Eiermarkt, Markt, Rozenhoedkaai en Braambergstraat.
  • Het is eveneens verboden vanaf 13.00 uur tot na het voorbijtrekken van de processie te rijden met auto, fiets of dier in alle straten die naar de omloop leiden in een straal van tien meter rond alle eerder genoemde straten en pleinen.

Bussen De Lijn

  • Vanaf 12.45 uur en tot na het voorbijtrekken van de Heilig Bloedprocessie rijden er geen bussen van De Lijn op het parcours. De dienstverlening verloopt via een aangepast traject.
  • Tussen 8.00 uur en 12.45 uur is de dienstverlening hetzelfde als op shoppingdagen in functie van de Ochtendprocessie.
  • Meer info op www.delijn.be of via 070 220 220.

Centrumshuttle

De centrumshuttle volgt een aangepaste reisroute en bedient enkel volgende haltes: L. Coiseaukaai – Calvarie (richting station) – Langerei (richting station) – Jan van Eyck (richting station) – Biekorf – H. Brugmansstraat (in plaats van K&R station). De dienstregeling kan afwijken.

Stoelen plaatsen

Bewoners van de panden gelegen langs het parcours mogen maximaal twee rijen stoelen plaatsen op het trottoir voor het pand waarvan zij eigenaar of huurder zijn. Er moet een vrije doorgang van minstens 90 cm vrij zijn op de trottoirs.
Er mogen geen straten afgesloten worden die uitmonden op het parcours van de processie. Het plaatsen van stoelen of banken is daar verboden.

Handel

Het is op 18 mei verboden om publicitair materiaal uit te delen tot na de processie.

Op donderdag 18 mei 2023 is het verboden te leuren in de binnenstad, met uitzondering van de personen die een aanbestede standplaats in huur hebben. Gebruikers van een aanbestede standplaats, die als gevolg van de processie hun standplaats niet kunnen innemen, zullen naargelang de omstandigheden een speciale plaats toegewezen krijgen. Het leuren met roomijs is verboden in de straten gelegen op het parcours van de processie op het moment dat deze er voorbijkomt.

Opnames

Tijdens de doortocht van de processie is het verboden de stoep en/of de rangen van de toeschouwers te verlaten voor het nemen van foto’s, dia’s, film, klankopnamen, video of andere bezigheden. Dit verbod geldt niet voor beroepsfotografen die beschikken over de nodige accreditatie (ga naar Pers). Zij mogen zich echter in geen geval naar het midden van de processie of tussen de deelnemers begeven.

Toegankelijkheid

De Heilig Bloedprocessie wil toegankelijk zijn voor alle toeschouwers. Ga naar toegankelijkheid voor personen met specifieke noden of bel naar 050 47 54 82.

De Heilig Bloedprocessie werkt met de Erfgoedapp. Via deze app kan je de processie gratis meevolgen via audiodescriptie of met filmpjes in Vlaamse gebarentaal die eveneens ondertiteld zijn. Handleiding Erfgoedapp.

Contact

U kan de Politie – Evenementencel contacteren op het nummer 050 44 89 01 tijdens de kantooruren en op het nummer 050 44 88 44 buiten de kantooruren.